Dziczyzna dla psa – wszystko, co musisz wiedzieć!

Czy pies może jeść dziczyznę?
Tak, psy mogą, a nawet powinny, jeść dziczyznę. Jest to dla nich doskonałe źródło białka oraz wielu witamin i minerałów – chociażby żelaza, cynku czy witamin z grupy B. Oczywiście w przypadku każdego rodzaju karmy konieczne jest wybranie mięsa z konkretnego źródła – np. pochodzącego z dzika, jelenia czy zająca. Nie wszystkie psy muszą też dziczyznę lubić.
Dziczyzna dla psa – czy wszystkie rasy mogą jeść dziczyznę?
Karma na bazie dziczyzny jest dobrym i wartościowym pokarmem dla psów wszystkich ras. Mogą oczywiście istnieć określone przeciwwskazania co do stosowania tego rodzaju karmy, nie zależą one jednak od rasy, ale od indywidualnych kwestii zdrowotnych.
Jak w przypadku każdej zmiany diety istotne jest wprowadzanie karmy z dziczyzny stopniowo.
Dlaczego pies powinien jeść dziczyznę?
Mięso pochodzące z dziczyzny charakteryzuje się wyjątkowo wysoką wartością odżywczą. Zwierzęta żyjące na wolności odżywiają się naturalnym pokarmem dostępnym w ich środowisku, co przekłada się na bogactwo składników odżywczych w ich mięsie. Zwierzęta hodowane na fermach przemysłowych, mimo że mogą otrzymywać paszę o odpowiedniej zawartości składników odżywczych, nie mają dostępu do naturalnych źródeł pożywienia, ale również światła słonecznego czy świeżego powietrza. Tymczasem dziczyzna jest pełna biologicznie czynnych związków, takich jak witaminy i antyoksydanty, które są często nieobecne w mięsie pochodzącym z hodowli przemysłowej.
Dziczyzna może być doskonałym elementem diety psów, zarówno jako jedyne źródło białka, jak i w połączeniu z innymi składnikami. Ponadto, dziczyzna jest zazwyczaj mniej alergizująca niż mięso z hodowli przemysłowej, co czyni ją świetnym wyborem dla psów z alergiami pokarmowymi. Może się idealnie sprawdzić jako składnik diety eliminacyjnej, jeżeli pies nie miał wcześniej do czynienia z produktami z dziczyzny.
Jaka dziczyzna dla psa?
Karmy na bazie dziczyzny przygotowywane są z różnego rodzaju mięsa – poniżej przedstawiamy charakterystykę tych najpopularniejszych.
Mięso z jelenia
Bogate w białko mięso o niskiej zawartości tłuszczu. Ze względu na niezwykle bogate walory smakowe karma na bazie mięsa z jelenia może być bardzo atrakcyjna dla wybrednych psów-smakoszy. W dużej mierze zależy to jednak od żywieniowych upodobań danego czworonoga.
Mięso z dzika
Chude mięso bogate w witaminy oraz minerały, o wyrazistym smaku i aromacie. Dobre rozwiązanie dla psów walczących z nadwagą.
Mięso z zająca
Niezwykle chude mięso o niskiej zawartości tłuszczów nasyconych i sporej zawartości białka. Pomaga w utrzymaniu szczupłej sylwetki, jest też dobrze tolerowane przez psy z wrażliwym układem pokarmowym.
Mięso z bażanta
Mięso lekkostrawne, chude, bardzo delikatne w smaku. Ze względu na małą popularność może być świetnym wyborem dla psa z alergiami pokarmowymi.
Mięso z łososia
Aromatyczne mięso bogate w kwasy omega-3, które wspierają utrzymanie pięknej, lśniącej sierści i poprawiają kondycję skóry.
[/vc_column_text]
[/vc_column][/vc_row]Jakie mięso najrzadziej uczula psa?
U psów cierpiących na alergie pokarmowe układ odpornościowy błędnie interpretuje pewne białka i traktuje je jako zagrożenie dla zdrowia – podobnie zresztą jak u ludzi. Rozwój tego typu alergii w dużej mierze uzależniony jest od częstej ekspozycji na konkretny rodzaj mięsa. Innymi słowy – im jakiś rodzaj białka jest popularniejsze w diecie czworonoga, tym większa szansa na rozwój alergii pokarmowej.
Z tego względu mniej popularne białka – np. mięso z zająca, jelenia czy dzika – znacznie zmniejszają ryzyko uczulenia.
Jakie mięso jest najzdrowsze dla psa?
Jest kilka czynników, którymi warto się kierować, wybierając mięso dobre dla zdrowia naszego psa. Należy przy tym zwrócić uwagę, że nie ma oczywiście jednego najlepszego rodzaju mięsa dla naszych czworonogów. Wszystko zależy od specyficznych, konkretnych potrzeb żywieniowych i preferencji, ale również od konkretnego fragmentu tuszy .
- Wysoka zawartość białka: indyk, wołowina.
- Niska zawartość tłuszczu: jeleń, sarna, zając.
- Wysokie nasycenie minerałami i witaminami: dzik, wołowina, baranina.
- Zrównoważony profil aminokwasów: wołowina, jagnięcina.
- Niskie ryzyko alergii: dzik, bażant, kaczka, jeleń, sarna, zając.
- Łatwość trawienia: indyk, królik, zając.
Mięso w psiej karmie powinno też być pozbawione antybiotyków i hormonów wzrostu, co jest możliwe w przypadku mięsa niepochodzącego z masowej hodowli.
Dziczyzna dla psa – czy pies może jeść kości dzika?
Jeśli pies nie jest na diecie surowej i nie mamy odpowiedniej wiedzy o podawaniu kości to nie należy podawać psu kości dzika – ich fragmenty, podobnie jak w przypadku kości kurczaka, mogą zranić przewód pokarmowy lub stać się przyczyną zadławienia. Nawet jednak jeżeli nie dojdzie do złamania, twarde kości dzika, jak i kości innych dużych zwierząt, mogą doprowadzić do uszkodzenia zębów.
Jeżeli chcemy dać psu coś do żucia i podgryzania, o wiele lepiej sprawdzą się specjalne gryzaki lub wspomniane wcześniej poroża.